poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ciasteczka od Mikołaja

Kryptonim: prezent dla Ashtray :)

To przepis na mikołajkowe ciasteczka świąteczne (akcja mikołajkowa). Owsiane, maślane z żurawiną i gorzką czekoladą. Pieczone z masą zapału i wielką dozą nadziei. 

A poza wszystkim -  najlepsze ciastka owsiane jakie zdarzyło mi się upiec (a zapewniam, że ciastka owsiane to moja pasja). Bardzo chrupiące, o lekko ciągnącej się w środku strukturze. Odpowiednio słodkie. Dojrzałe i pełne w smaku. Bardziej dla dorosłych niż dla dzieci

Przepis nie jest niestety idealną kopią. Nie do końca pamiętam, co było gdzie i kiedy należy wsypać cynamon. Zapomniałam jakie były w domu były płatki.
Ustalałam go jednak z pamięci z największą starannością. Krok po kroku; patrząc z namysłem na używany tej nocy malakser.

(zdjęcia jedynie "przypadkowe" - pakowanie prezentu, jedzenie śniadania....)


Składniki:
110-120 g masła o temperaturze pokojowej (masła ! Margaryna nie jest masłem)
1 duże jajko
1 szklanka mąki orkiszowej (niepełna)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (najpewniej użyłam górskich) (tym razem pełna, nawet bardziej
1 szklanka cukru (użyłam białego, bo brązowego nie było) (znowu niepełna)
krojona z zapałem tabliczka gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao). Dokładniej tabliczka bez jednego rządku. Ten poprosiłam żeby został na rano do owsianki
około 1/2 szklanki suszonej żurawiny pokrojonej na drobniejsze kawałki
około 1/4 pokrojonych migdałów
łyżeczka sody
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki soli
łyżeczka albo dwie cynamonu
łyżeczka albo dwie ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
pół szklanki dobrych chęci
szczypta zapału
mocne postanowienie wykonania zadania
torebka sympatii

Sposób przygotwania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Masło otrzeć z cukrem. Dodać jajko, sól i wanilię. Dalej ubijać. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cynamon. Kiedy się dobrze połączą dodajemy płatki. Na końcu czekoladę i żurawinę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki z masy (standardowej wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy około 10 minut.
Czas pieczenia często zależy od piekarnika, czasem od wielkości kuleczek. Może to być 8 lub 12 minut. Najlepiej wyjąć po prostu kiedy brzegi będą intensywnie rumiane :)
Uwaga! Ciasteczka (jak większość owsianych) zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo plastyczne. Łatwo je zniekształcić. Należy więc albo do ostygnięcia zostawić na blaszce, albo bardzo delikatnie przekładać szeroką szpatułką.

4 komentarze:

  1. Czemu nie mogę wejść na elinowy podziomnik :( ?

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak ,. wyglądają znakomicie !:D

    Zapraszam do mnie na bloga i do obserwowania , odwdzięczę się tym samym oczywiście www.zdrowawiedza.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne zdjęcia :) masz talent!

    OdpowiedzUsuń